3 najzdrowsze oleje roślinne i ich właściwości
Rozlewnie oleju spożywczego produkują różnego rodzaju tłuszcze, a na temat wielu z nich krąży wiele kontrowersji. Które z nich nadają się do smażenia? Które można podawać jedynie na zimno? Które z nich mają korzystny wpływ na zdrowie, a które mogą zaszkodzić. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestawienie trzech najzdrowszych olejów roślinnych. Sprawdź, jakie mają właściwości.
Dlaczego warto mieć olej rzepakowy w swojej kuchni?
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele tłuszczów roślinnych. Zastanawiając się nad tym, który jest najzdrowszy, warto sięgnąć na przykład po rafinowany olej rzepakowy. Produkt cieszy się dużym zainteresowaniem, ponieważ jest uniwersalny – można go stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło, na przykład do smażenia. Jeśli chodzi o jego właściwości prozdrowotne, to zawiera dużo witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziesz w nim między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Niezależnie od tego, czy jest tłoczony na zimno, czy może został poddany rafinacji, jest dobrej jakości. Jednak dzięki rafinacji są z niego usuwane wszelkie zanieczyszczenia, a co za tym idzie, stabilność produktu jest lepsza, a do tego można go dłużej przechować, mając pewność, że nie utraci swoich walorów kulinarnych i odżywczych.
Jakie inne oleje zaliczamy do najzdrowszych?
Olej rzepakowy nie jest jedynym tłuszczem, który warto mieć w swojej kuchni. Oprócz tego warto również zwrócić uwagę na rafinowany olej słonecznikowy. W tym przypadku mamy do czynienia z produktem, który zawiera kwas linolowy zapobiegający rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, znajdziesz w nich również lecytynę, która wspomaga pamięć oraz karotenoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Wiele osób sięga chętnie również po nierafinowany olej kokosowy. Tłuszcz tłoczony na zimno zachowuje swoje naturalne walory odżywcze oraz przyjemny smak. Można go bezpiecznie stosować do smażenia potraw. Składa się przede wszystkim z nasyconych tłuszczów. Na przykład kwas laurynowy ma działanie antybakteryjne, a do tego wspiera odporność. Ponadto stosowanie nierafinowanego oleju kokosowego zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu, dodaje energii i pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.