Co wchodzi w skład olejów roślinnych?
Oleje roślinne są nie tylko na co dzień wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach przemysłowych, które wykorzystują tłuszcz do wytwarzania finalnych produktów spożywczych. W związku z tym warto dowiedzieć się nieco więcej na temat składu olejów roślinnych - tym bardziej że opinie na temat spożywania tłuszczu są niejednokrotnie podzielone.
Co zawierają w sobie oleje roślinne?
Szczegółowa zawartość każdego oleju jest mocno uzależniona od tego, z jakich surowców został wytworzony, a także jakim procesom był poddany podczas produkcji. Najczęściej słyszy się, że olej może być rafinowany lub tłoczony na zimno, natomiast jeśli chodzi o wykorzystywane surowce, to najczęściej spotykamy się z olejem słonecznikowym lub rzepakowym.
W kwestii samego składu warto podkreślić, że oleje roślinne zawierają m.in.:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3),
- kwasy wielonienasycone (w tym omega-6),
- witaminy A i E (olej rzepakowy jest dodatkowo źródłem witaminy K).
Należy wspomnieć także o procesie rafinacji, który ma wpływ nie tylko na dłuższą przydatność do spożycia, ale także na lepszą zawartość oleju roślinnego. Największą zaletą rafinacji jest to, że usuwa z oleju produkty jego rozkładu m.in. wolne rodniki, pestycydy, metale ciężkie, substancje obniżające punkt dymienia i inne zanieczyszczenia, które są niekorzystne dla zdrowia osób spożywających. Co więcej, proces ten nie ma wpływu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych, a sam olej rafinowany nie odbiega jakościowo od tego, który jest tłoczony na zimno.
Czy oleje roślinne są zdrowe?
Są osoby, które starają się całkowicie ograniczyć tłuszcz w swojej diecie. Nie jest to jednak dobre podejście, bowiem zgodnie z zaleceniami dietetycznymi ok. 30% dziennego bilansu energetycznego człowieka powinno pochodzić z tłuszczów. Dobrej jakości olej roślinny to tzw. zdrowy tłuszcz, który należy uwzględnić w swoim odżywianiu, ponieważ wymieniony wcześniej skład ma bardzo dobre działanie na cały nasz organizm. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają cholesterol, a przy tym zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu. Co więcej, oleje dostarczają kwasy wielonienasycone i witaminy, które biorą aktywny udział w budowie komórek oraz przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych. Na koniec warto wspomnieć o wyjątkowym działaniu witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, ze względu, że nadaje skórze młody wygląd, a do tego usuwa z organizmu wolne rodniki i ochrania przed chorobami cywilizacyjnymi.