Czy olej nierafinowany jest tym samym co olej zimnotłoczony?
Oleje roślinne powinny być nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka. Z roku na rok zwiększa się świadomość społeczna dotycząca tego, jak komponować zbilansowaną dietę, dzięki której ludzki organizm ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Dbając o to, co jesz, sprawiasz, że Twój organizm jest bardziej odporny, może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.
Z tego względu rośnie również zainteresowanie olejami nierafinowanymi i zimnotłoczonymi. Jednak nie każdy wie, co dokładnie oznaczają te dwie nazwy. Stojąc przed sklepowymi półkami, klienci mają często problem ze zrozumieniem opisów znajdujących się na etykietach olejów. Czy oleje nierafinowane są tym samym, co oleje zimnotłoczone? W dzisiejszym wpisie wyjaśnimy, czy olej nierafinowany różni się czymś od zimnotłoczonego i dlaczego warto mieć je w swojej kuchni!
Czym charakteryzuje się olej nierafinowany?
Proces rafinacji polega na oczyszczaniu oleju przez poddawanie go działaniu wysokiej temperatury. W ten sposób uzyskuje się olej bez niepożądanych zanieczyszczeń, dzięki czemu ostateczny produkt jest stabilny, może być znacznie dłużej przechowywany bez ryzyka utraty walorów odżywczych i gastronomicznych. Rafinacja wpływa również na właściwości oleju związane z jego przydatnością do smażenia, gdyż w efekcie tego procesu olej zyskuje wyższy punkt dymienia, co oznacza, że można go bezpiecznie stosować do smażenia nawet w bardzo wysokiej temperaturze.
Niestety rafinacja ma też swoją ciemną stronę – olej rafinowany jest pozbawiony wielu cennych składników, które wytraca na skutek działania wysokiej temperatury. Olej nierafinowany to taki olej, który nie został poddany procesowi rafinacji, dzięki czemu jest wartościowszy (ma więcej substancji odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów), a jego smak, zapach, konsystencja i kolor są naturalne.
Czy olej nierafinowany jest olejem zimnotłoczonym?
Już sama nazwa sugeruje, że olej tego typu był wytłoczony tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Podczas jego produkcji nie została wykorzystana wysoka temperatura (maksymalna temperatura podczas tłoczenia to 40°C). Taki sposób pozyskiwania pozwala na zachowanie w gotowym produkcje wszystkich najcenniejszych właściwości odżywczych.
Oleje zimnotłoczone powinny być również przechowywane i spożywane na zimno – nie powinno się ich podgrzewać ani używać do smażenia. Oleje zimnotłoczone to inne określenie olejów nierafinowanych, które nie są wystawiane na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu zachowują cenne składniki odżywcze, intensywny smak, zapach i kolor, a ich konsystencja jest zawiesista i gęsta.