Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?
Nie ulega wątpliwości, że olej słonecznikowy jest jednym z najchętniej używanych tłuszczów w każdej kuchni. Przyjęło się, że jest on wysoce uniwersalny, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno nadaje się on do smażenia.
Czy można stosować olej słonecznikowy do smażenia?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Co do zasady, olej słonecznikowy tłoczony na zimno nie powinien być wykorzystywany do smażenia. Wynika to z faktu, iż posiada on bardzo niski punkt dymienia. W praktyce oznacza to, że przy osiągnięciu 100 stopni Celsjusza zaczyna się palić i jednocześnie wytwarzać substancje rakotwórcze. Tego rodzaju tłuszcz może być wykorzystywany jedynie na zimno, czyli w sałatkach czy dressingach.
Nieco inaczej jest jednak z rafinowanym olejem słonecznikowym, który z powodzeniem może być stosowany podczas smażenia. Posiada on o wiele wyższą temperaturę dymienia, dlatego jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Odpowiada za to proces rafinacji, który dodatkowo usuwa wszelkie potencjalne zanieczyszczenia, które mogły znaleźć się w słoneczniku.
Do czego sprawdzi się rafinowany olej słonecznikowy?
Jako producent oleju rafinowanego, pragniemy podkreślić, że jest to wysoce uniwersalny tłuszcz. Oznacza to, że może być on wykorzystywany zarówno do smażenia, jak i do przygotowywania potraw na zimno. Co więcej, jego użycie nie wpływa w żaden sposób na smak dań. Dzięki procesowi rafinacji może być on również przechowywany dłużej niż standardowy olej tłoczony na zimno. Tym samym nie traci zawartych w swoim składzie wartości odżywczych.
Jeżeli poszukujesz rafinowanego oleju słonecznikowego, zapraszamy Cię do zapoznania się z naszą ofertą. Oferujemy jedynie najwyższej jakości tłuszcze, które cieszą się zaufaniem już od 1996 roku. Priorytetem są dla nas najwyższe standardy oraz satysfakcja klientów indywidualnych i kontrahentów. Przekonaj się, że warto nam zaufać.