Czym jest olej rafinowany?
Olej jest jednym z podstawowych produktów, który gości w polskich domach. Zwiększająca się świadomość na temat żywienia sprawia jednak, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jaki olej warto wybrać? Dyskusja toczy się przede wszystkim na temat tego, czy oleje rafinowane są dobre dla naszego zdrowia. Jaka jest prawda? I co warto wiedzieć o olejach rafinowanych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Jak powstaje olej rafinowany?
Olej rafinowany to olej, który powstaje z tłuszczu zawartego w nasionach pochodzących np. z rzepaku, czy słonecznika. Cały proces pozyskiwania surowca przebiega dwuetapowo, a w jego skład wchodzi wstępne tłoczenie w prasach ślimakowych oraz ekstrakcja rozpuszczalnikiem.
Jednak to nie koniec. Jak sama nazwa wskazuje olej rafinowany jest poddawany także procesowi rafinacji, czyli wieloetapowemu działaniu, które wykorzystuje wodę, wysoką temperaturę, a nawet chemikalia. Poszczególne etapy rafinacji to m.in.:
- odśluzowanie,
- odkwaszanie
- bielenie,
- dezodoryzacja (odwanianie).
Olej rafinowany – co warto o nim wiedzieć?
Olej rafinowany często uznawany jest za produkt niekorzystny dla zdrowia. Jest tak przede wszystkim dlatego, że w czasie jego tworzenia usuwana jest część wartościowych składników, takich jak żelazo, wapń, czy magnez.
Warto jednak pamiętać, że oleje rafinowane są bardziej uniwersalne i wyróżniają się wysoką temperaturą dymienia. Oznacza to, że można je wykorzystywać do pieczenia, smażenia i grillowania, bez obawy o wytworzenie się substancji kancerogennych. Dzięki rafinacji otrzymujemy bezpieczny i funkcjonalny olej wysokiej jakości, który warto mieć w kuchni.
Jeśli więc szukasz rafinowanych olejów różnego typu, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty.