Jakie tłuszcze nadają się do smażenia?
Zarówno w domowym zastosowaniu, jak i w gastronomii oraz w przetwórstwie spożywczym wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu do smażenia ma znaczenie. Smażenie to nadal jeden z najchętniej stosowanych sposobów obróbki termicznej różnego rodzaju produktów spożywczych. Wyjaśniamy, jakie tłuszcze nadają się do smażenia i na co zwrócić uwagę podczas wyboru dostępnych na rynku produktów.
Czym powinny cechować się tłuszcze wybierane do smażenia?
Olej, masło, smalec, a może frytura? Wybór jest naprawdę trudny, nie tylko ze względu na kwestie typowo ekonomiczne. Dobry tłuszcz do smażenia poprawia walory smakowe potraw, pozwala na uniknięcie problemów związanych z pogorszeniem się stanu zdrowia spożywających je osób, a także gwarantuje bezpieczeństwo zastosowania. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Ma to związek przede wszystkim z tzw. temperaturą dymienia. W wyniku działania wysokiej temperatury w tłuszczach nieprzeznaczonych do smażenia wydzielają się toksyczne substancje o potencjalnie rakotwórczym działaniu. To właśnie z tego względu, nie powinniśmy smażyć np. na naturalnym maśle, które cechuje się niską temperaturą dymienia. Możemy to zaobserwować podczas przygotowywania posiłków, bo masło bardzo szybko zaczyna się przypalać. Dobrym wyborem do smażenia nie jest także olej słonecznikowy, który najlepiej stosować do potraw na zimno np. do sałatek. Do smażenia nadają się przede wszystkim tłuszcze, które mają wysoką temperaturę dymienia, czyli m.in.
- rafinowany olej rzepakowy,
- masło klarowane,
- rafinowana oliwa z oliwek.
Czy skład tłuszczu wpływa na jego zastosowanie?
Tłuszcz do smażenia oprócz wysokiej temperatury dymienia powinien także cechować się stabilnością oraz odpowiednim składem. Bezpiecznym wyborem w przypadku obróbki termicznej są oleje, które zawierają mało tłuszczów wielonienasyconych (poniżej 15%). W składzie tłuszczu do smażenia powinny dominować kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone. Co więcej, do smażenia nadają się przede wszystkim tłuszcze poddawane procesowi rafinacji oraz tłuszcze, których temperatura dymienia wynosi minimum 180 stopni Celsjusza. Oferujemy wysokiej jakości tłuszcze o różnym zastosowaniu m.in. olej rzepakowy rafinowany, który doskonale nadaje się do smażenia. Zajmujemy się także konfekcjonowaniem oraz rozlewaniem oleju rzepakowego i słonecznikowego. Jesteśmy doświadczonym i godnym zaufania partnerem dla producentów tłuszczów oraz odbiorców, którym zależy na wysokiej jakości kupowanych produktów i ich szybkiej dostawie.