Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych olejów roślinnych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z nasion rzepaku, czyli rośliny hodowanej w Polsce. Jest to nie tylko świetne źródło tłuszczu, który jest niezbędnym makroskładnikiem diety, ale także wielu innych, cennych wartości odżywczych. Poznaj jego najważniejsze zalety!
Jakie są zalety ze stosowania oleju rzepakowego?
Na samym wstępie należy wspomnieć, że olej rzepakowy jest źródłem wielu minerałów oraz witamin. Zawiera on między innymi witaminy A, E, K, których spożywanie jest niezbędne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To również źródło kwasów omega-3 oraz omega-6, zapobiegających powstawaniu chorób serca. Co istotne, wykazują one również działanie przeciwnowotworowe.
Warto mieć na uwadze, że olej rzepakowy składa się w około 61% z kwasu oleinowego. Przede wszystkim minimalizuje on ilość tzw. złego cholesterolu w organizmie, a także wspiera pracę układu krążenia oraz serca. Ponadto zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz przyspiesza gojenie się ran.
Jako producent oleju rzepakowego musimy wspomnieć o jeszcze jednej, równie ważnej zalecie. Produkt ten posiada bardzo subtelny, aczkolwiek atrakcyjny smak, który świetnie komponuje się z najróżniejszymi daniami. Zalecamy jednak, aby wybierać olej rzepakowy rafinowany, gdyż wersja nierafinowana jest wyraźnie gorzka, co może zaburzyć pożądany smak gotowanych potraw.
Jak można stosować olej rzepakowy?
Wiele osób wykorzystuje oleje roślinne jedynie do smażenia. Okazuje się jednak, że możliwości jest znacznie więcej. Należy pamiętać, że tłuszcze są niezbędnym elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Warto więc zadbać o ich odpowiednią podaż.
Ze względu na szczególne walory smakowe oleju rzepakowego, warto wykorzystać go jako:
- bazę do sosów i sałatek,
- tłuszcz do duszenia mięs,
- składnik surówek,
- dodatek do zup i kremów,
- dodatek do świeżego pieczywa.