Olej czy oliwa - co wybrać?
Na temat tłuszczów, po jakie powinniśmy sięgać do przygotowywania naszych codziennych posiłków od lat krążą coraz to nowe teorie i mity. Czy wiemy więc, jak to jest naprawdę i co jest dla nas dobre? Czy powinniśmy postawić na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy lub słonecznikowy? Które z tych rozwiązań wybrać i które sprawdzi się w naszej kuchni?
Co jest lepsze – olej czy oliwa?
Różnice w przypadku olejów i oliwy dotyczą przede wszystkim tego, z czego są one produkowane. W przypadku olejów mamy do wyboru m.in. oleje rzepakowe, oleje słonecznikowe, sojowe, lniane, czy arachidowe lub sezamowe. Oliwa jest tłoczona jedynie z oliwek. Właściwości w przypadku każdego z tych tłuszczy również będą się nieco różnić, jednak istotne jest, aby sięgać po te jak najmniej przetworzone. Będą one najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Mimo wszystko i pomimo dawnych teorii olej rzepakowy wcale bardzo nie ustępuje oliwie z oliwek, w związku z czym również jest tłuszczem, który warto wykorzystywać chociażby do smażenia. Musimy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, bardzo ważne jest to, aby odpowiedzialnie korzystać – długotrwałe i wielokrotne używanie nawet najlepszego tłuszczu nie będzie korzystne.
Jeśli chodzi zarówno o smażenie, jak i spożywanie na surowo w sałatkach, to zarówno oliwa z oliwek, jak i olej rzepakowy sprawdzą się wręcz idealnie. Mają one stosunkowo wysoką temperaturę dymienia. Jednak zdecydowanie powinniśmy stosować je raczej w przypadku krótkiego smażenia.
Na co się zdecydować?
Porównując chociażby olej rzepakowy z oliwą z oliwek można stwierdzić, że wybór może być dokonany na podstawie dwóch czynników. Pierwszym z nich jest smak – jedni z nas wolą w ten aromat, który pochodzi z oleju rzepakowego, a inni dostrzegają pewną świeżość i odmienność w oliwie z oliwek. Drugim kryterium jest cena. Oliwa jest zwykle zdecydowanie droższa, więc wszystko będzie zależało również od tego, na ile w kwestii zakupu odpowiednich tłuszczów do potraw możemy sobie pozwolić. Pamiętajmy jednak, aby każdy tłuszcz wykorzystywać odpowiedzialnie i zgodnie z przeznaczeniem – dla własnego zdrowia.