Olej słonecznikowy a pieczenie w piekarniku
Coraz większa liczba Polaków zwraca uwagę na swoją dietę i na to, co pojawia się na ich talerzu. I bardzo dobrze! Rosnąca samoświadomość sprawia, że czujemy się zdrowi, a nasza kondycja ulega poprawie. Ważne jest jednak ciągłe zdobywanie coraz większej wiedzy na temat tego, co nam służy, a co nie. Czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku? A jeśli tak to dlaczego? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Olej słonecznikowy – co warto wiedzieć?
Olej słonecznikowy może występować w różnych wersjach, a dwa jego główne rodzaje to olej słonecznikowy rafinowany oraz nierafinowany. Produkt ten jest obok oleju rzepakowego jednym z najczęściej wykorzystywanych olejów w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, ponieważ jego skład jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz obecność cennych fitosteroli.
Jednak czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku?
Czy olej słonecznikowy sprawdza się do pieczenia w piekarniku?
Czy olej słonecznikowy sprawdzi się w czasie pieczenia w piekarniku? Tak, jednak jedynie olej rafinowany. Jest to ważne, ponieważ tylko ten produkt wykazuje wysoką temperaturę dymienia, przez co może być bezpiecznie używany nawet w przypadku smażenia, czy pieczenia. Dodatkowo jego wykorzystanie nie wiąże się z powstawaniem kancerogennych związków, które mają negatywny wpływ na nasz organizm.
Olej rafinowany jest również pozbawiony zanieczyszczeń, który mógłby dostać się do słonecznika w trakcie uprawy, suszenia i przechowywania. Gotowy produkt jest czysty, klarowny i świetnie sprawdza się do wielu potraw.
Warto także dodać, że jego nierafinowany odpowiednik też jest bardzo cenny w kuchni. Można go wykorzystać na zimno, czyli w sałatkach i dressingach. Nie może być natomiast stosowany do przygotowania posiłków w wysokiej temperaturze.