Olej słonecznikowy czy rzepakowy - który wybrać?
W każdej kuchni olej wykorzystywany jest praktycznie na co dzień - nie tylko do smażenia, ale także przy przygotowywaniu sałatek czy do samodzielnego wyrabiania majonezu. Jako konsumenci najczęściej wybieramy olej słonecznikowy oraz rzepakowy - wynika to z korzystnej ceny, dostępności produktu, a także jego właściwości. Podczas zakupu wiele osób zastanawia się, która z obu opcji jest lepszym wyborem. W związku z tym warto zgłębić charakterystykę każdego z nich, jak i również poznać podstawowe różnice.
Właściwości oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy charakteryzuje się przede wszystkim dużą zawartością fitosteroli oraz witaminy E, które pozytywnie wpływają na redukcję zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Warto dodać, że skład ten jest nie tylko cenny przy przygotowywaniu potraw, ale również w kosmetyce, jako krem czy balsam, a także w medycynie naturalnej.
Inną charakterystyczną cechą oleju słonecznikowego jest duża zawartość kwasów omega-6. Choć wiele się mówi, że olej ten nie powinien być szczególnie wykorzystywany do smażenia, to należy podkreślić, że rafinowany olej słonecznikowy cechuje się o wiele wyższą temperaturą dymienia, aniżeli ten tłoczony na zimno. W związku z tym ma zbliżone parametry do innych olei roślinnych i może być stosowany do smażenia potraw.
Właściwości oleju rzepakowego
Podstawową zaletą oleju rzepakowego jest to, że ma pożądaną ilość kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Do tego ma niewiele tłuszczów nasyconych, w związku z czym olej rzepakowy jest zdrowy i niezwykle potrzebny w codziennej diecie. Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na cholesterol i pracę serca, a także działają przeciwnowotworowo i spowalniają proces starzenia się komórek.
Olej rzepakowy nie wykazuje żadnych niekorzystnych zmian pod wpływem wysokich temperatur, dlatego może być stosowany zarówno do smażenia, jak i przygotowywania potraw na zimno.
Który olej jest lepszy?
Trudno jednoznacznie wskazać, który olej najlepiej używać. Choć według opinii zdrowszą opcją jest olej rzepakowy, to należy mieć na uwadze fakt, że olej słonecznikowy również posiada korzystne wartości dla naszego organizmu. W związku z tym warto zachować równowagę i dobierać olej, który będzie lepiej pasował do przygotowywania konkretnych dań. Bardziej istotne może być źródło pochodzenia oleju i sposób jego przygotowania. Z tego powodu należy zadbać zakup od zaufanego producenta olejów roślinnych.