Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie
Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.
Jakie właściwości mają rafinowane oleje słonecznikowe wyoskooleinowe?
Dostępne w naszej ofercie rafinowane oleje słonecznikowe wyoskooleinowe charakteryzuje bardzo wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też stosowane są przede wszystkim do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło. Wyoskooleinowe rafinowane oleje słonecznikowe są jednocześnie niezwykle uniwersalne – doskonale nadają się bowiem także do przygotowywania różnego rodzaju kanapkowych past. Co więcej, olej ze słonecznika posiada szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wspomaga leczenie chorób alergicznych oraz autoimmunologicznych:
- łuszczycy,
- tocznia,
- stwardnienia rozsianego.
Ponadto wyoskooleinowe rafinowane oleje słonecznikowe wpływają pozytywnie na układ krwionośny, a także spowalniają proces starzenia się organizmu.
Czym charakteryzuje się rafinowany olej słonecznikowy?
W naszej ofercie posiadamy także rafinowany olej słonecznikowy idealnie nadający się do przygotowywania sałatek i do smażenia. Regularnie spożywany obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę serca, a także wspomaga odporność. Swoje zdrowotne właściwości rafinowany olej słonecznikowy zawdzięcza swojemu składowi Jest bowiem bogaty w antyutleniacze, czyli witaminę E i tokoferole, które zwalczają wolne rodniki. Dodaje energii i zapobiega nawracającym infekcjom oraz przeziębieniom.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety rafinowany olej rzepakowy
Aby urozmaicić swoją dietę, warto włączyć do niej także oferowany przez nas rafinowany olej rzepakowy, który działa korzystniej, niż olej tłoczny na zimno. Obfituje on w kwasy omega-3 i pozbawiony jest zanieczyszczeń. Działa przeciwnowotworowo oraz spowalnia proces starzenia się komórek. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi. Poprawia funkcjonowanie mózgu, dlatego polecamy go zwłaszcza seniorom.