Wartości odżywcze olejów spożywczych
Część osób utożsamia oleje spożywcze z dietetycznym grzechem. W rzeczywistości są one niezwykle potrzebne w codziennej diecie każdego człowieka. Tłuszcze to bowiem nie tylko nośniki smaku, które dodają potrawom wyjątkowych walorów. Są one zarazem niezbędnym makroskładnikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a także źródłem wielu cennych wartości odżywczych.
Jakie są wartości odżywcze olejów spożywczych?
Do grona olejów spożywczych możemy zaliczyć między innymi olej rzepakowy, słonecznikowy (w tym wysokooleinowy), a także ich mniej popularne odmiany, jak na przykład olej kokosowy, sezamowy czy z czarnuszki. Mimo że każdy z nich wyróżnia się nieco innym zastosowaniem i walorami smakowymi, to wszystkie łączy szereg atrakcyjnych wartości odżywczych. Jako producent oleju roślinnego, zalecamy, aby każdy z nich przechowywać z dala od źródła światła, które niszczy ich właściwości.
Oleje spożywcze zawierają przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiadają one za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, zaburzeń krążenia oraz chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego są niezawodnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Te z kolei wspomagają poprawną pracę mózgu, serca, układu nerwowego i wzroku, a jednocześnie wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe.
Wszystkie oleje spożywcze, a w szczególności olej słonecznikowy, są bogate w witaminę E. To silny przeciwutleniacz, który pochlebnie nazywany jest witaminą młodości. Jej odpowiedni poziom w organizmie uzewnętrznia się poprzez piękną, zadbaną skórę, która wygląda młodo i promiennie. Oprócz tego neutralizuje wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że same tłuszcze są niezbędnym elementem zdrowej i pełnowartościowej diety. Co istotne, odgrywają one bardzo ważną rolę w przyswajalności witamin A, D, E i K. Bez spożycia odpowiedniej ilości tłuszczów w pożywieniu, ich wchłonięcie do organizmu byłoby po prostu niemożliwe.