Zasady rozlewania olejów spożywczych
Oleje spożywcze są niezbędnym elementem każdej kuchni, niezależnie od kraju czy regionu. Praktycznie każdy z nas wykorzystuje różnego oleje. Tłuszcz, będący nośnikiem smaku stanowi dodatek do praktycznie każdej potrawy. Na zimno czy na ciepło, do smażenia, marynowania czy jako składnik dressingu – olej pozwala przenosić smak, jak również sprawia że potrawa jest bardziej sycąca. Oleje są skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega 3 i 6. Ich spożywanie jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Każdy olej produkowany jest w odpowiednich dla niego warunkach, podobnie jest z rozlewaniem.
Jakie są zasady rozlewania olejów spożywczych?
Do najczęściej spożywanych olejów spożywczych należą olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Oba te rodzaje stanowią skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego ich cena jest stosunkowo niska. Odpowiednio przetworzony rzepak i słonecznik dają pełnowartościowy olej, stosowany w kuchni. Olej w rozlewni oleju roślinnego poddawany przed rozlewaniem poddawany jest procesowi rafinacji, który nie wpływa negatywnie na składniki oleju, a pozwala na pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki rafinacji stabilność oleju poprawia się, a co za tym idzie – można przechowywać go przez dłuższy okres czasu, bez zmian w smaku i wartościach odżywczych.
Olej uzyskuje się poprzez tłoczenie ziaren danej rośliny oleistej. Następnie pozyskany olej surowy zostaje poddany rafinacji. Gotowy olej rozlewany jest do butelek o różnej pojemności, zaczynających się od 0,5l a kończących na dużych pojemnikach o pojemności 20l. Olej może być przelewany również do autocystern bądź kontenerów IBC. Rozlewanie oleju powinno przebiegać zgodnie z normami sanitarno-epidemiologicznymi oraz normami unijnymi.
Osoby pracujące w rozlewni oleju są zobowiązane do zakładania odpowiedniej odzieży ochronnej. Transport butelek pustych i wypełnionych olejem powinien odbywać się mechanicznie. Wszystkie działania związane z rozlewaniem oleju powinny być wykonywane z zachowaniem bezpieczeństwa. Maszyny wykorzystywane do rozlewania powinny być w pełni sprawne, kontrolowane przez wykwalifikowanych pracowników. Dzięki temu rozlewanie oleju przebiegnie sprawnie i z zachowaniem wszystkich norm i zasad.