Blog

Rodzaje olejów roślinnych

Rodzaje olejów roślinnych 

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne znacznie lepiej wpływają na nasz organizm niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Składają się one w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oleje roślinne stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ posiadają liczne właściwości odżywcze. Sprawdź, które z nich są najbardziej popularne, jakie mają zastosowanie i dlaczego warto ich używać. 

Czytaj więcej...

kucharz stosujący fryturę

Co określamy mianem frytury?

Osoby niezwiązane z gastronomią zazwyczaj poprawnie kojarzą pojęcie frytury z procesem smażenia, jednak nie potrafią dokładnie powiedzieć, czym ona jest. Fryturą nazywamy tłuszcz jadalny o dużej odporności na wysokie  temperatury. Co warto o nim wiedzieć?

Czytaj więcej...

olej rafinowany

Jak powstaje olej rafinowany?

W ostatnich latach często można było usłyszeć stwierdzenie, że olej nierafinowany jest zdrowszy niż rafinowany. To nieprawda. Obecnie wielu dietetyków podkreśla, że rafinacja nie wpływa negatywnie na odżywcze wartości oleju, nie zmienia też profilu zwartych w nim cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Rafinowany olej zdecydowanie warto spożywać: cechuje się on m.in. wysoką zawartością witaminy E i steroli, które odpowiadają za obniżanie cholesterolu.

Czytaj więcej...