Blog
Możliwa ilość uzyskania oleju z 1 tony ziarna rzepaku podczas tłoczenia ?
W procesie tłoczenia z jednej tony ziaren rzepaku uzyskać można aż trzysta trzydzieści trzy litry oleju. Wyróżnić można dwa sposoby tłoczenia oleju: na zimno i na gorąco. Sprawdź, na czym polega każdy z nich i jakie zalety ma rzepakowy olej tłoczony.
Jak przechowywać oleje spożywcze?
Oleje spożywcze wymagają szczególnego przechowywania. Zanim jednak odpowiemy na pytanie, jak przechowywać oleje spożywcze, sprawdźmy, jakie produkty się do nich zaliczają.
Charakterystyka olejów nierafinowanych
Przyglądając się olejom na półkach sklepowych, często nie wiemy, który z nich wybrać. Różnią się one przede wszystkim surowcami, z których zostały wytworzone. Jednak często na butelce widnieje informacja, że olej jest rafinowany lub nierafinowany. Nie każdy wie, co to oznacza i który produkt wybrać biorąc pod uwagę właśnie tę cechę. Dlatego dziś chcielibyśmy krótko scharakteryzować oleje nierafinowane.
Jakie tłuszcze nadają się do smażenia?
Zarówno w domowym zastosowaniu, jak i w gastronomii oraz w przetwórstwie spożywczym wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu do smażenia ma znaczenie. Smażenie to nadal jeden z najchętniej stosowanych sposobów obróbki termicznej różnego rodzaju produktów spożywczych. Wyjaśniamy, jakie tłuszcze nadają się do smażenia i na co zwrócić uwagę podczas wyboru dostępnych na rynku produktów.
Olej roślinny jako paliwo? To możliwe
Wizja zasilania silnika diesla olejem roślinnym towarzyszy temu urządzeniu od samych jego początków: pierwsza w historii maszyna tego typu skonstruowana przez Rudolfa Diesla wykorzystywała olej z orzeszków ziemnych. Dziś, dwanaście dekad później, ta idea wciąż jest niezwykle popularna, co jakiś czas powracając w mediach. Uprzedzając pytania – tak, wykorzystanie oleju jadalnego jako paliwa do samochodu jest jak najbardziej możliwe. Co więcej, to rozwiązanie może okazać się całkiem opłacalne.
Co to znaczy, że olej jest z pierwszego tłoczenia?
Kupując olej musimy nie tylko zdecydować czy będzie to olej rzepakowy, słonecznikowy czy też z innych mniej powszechnych źródeł tłuszczu. Producenci starają się wszędzie podkreślić wyjątkowość produktu wyszczególniając informacje na temat tłoczenia, rafinacji itp. - w związku z czym wybór staje się jeszcze bardziej skomplikowany. Szczególnie często podkreślony jest fakt, że dany olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. W tym celu warto dowiedzieć się więcej o tym, o czym dokładnie informują nas etykiety na butelkach olejów spożywczych.
Olej słonecznikowy czy rzepakowy - który wybrać?
W każdej kuchni olej wykorzystywany jest praktycznie na co dzień - nie tylko do smażenia, ale także przy przygotowywaniu sałatek czy do samodzielnego wyrabiania majonezu. Jako konsumenci najczęściej wybieramy olej słonecznikowy oraz rzepakowy - wynika to z korzystnej ceny, dostępności produktu, a także jego właściwości. Podczas zakupu wiele osób zastanawia się, która z obu opcji jest lepszym wyborem. W związku z tym warto zgłębić charakterystykę każdego z nich, jak i również poznać podstawowe różnice.
Jakie normy musi spełniać frytura gastronomiczna?
Domeną wielu restauracji oraz barów szybkiej obsługi są smażone dania i różnego rodzaju przekąski. Co więcej, proces smażenia na głębokim tłuszczu jest podstawą kuchni z różnych zakątków świata - zarówno w Ameryce, jak i rejonach azjatyckich itd. W związku z tym lokale gastronomiczne muszą zadbać o odpowiednią jakość frytury. Jest to nie tylko istotne dla smaku potraw, ale przede wszystkim dla zdrowia obsługiwanych Klientów - dlatego w dalszej części wpisu skupimy się na wymogach, jakie musi spełniać profesjonalna kuchnia w związku z fryturą gastronomiczną.