Blog

Oleje roślinne skład

Co wchodzi w skład olejów roślinnych?

Oleje roślinne są nie tylko na co dzień wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach przemysłowych, które wykorzystują tłuszcz do wytwarzania finalnych produktów spożywczych. W związku z tym warto dowiedzieć się nieco więcej na temat składu olejów roślinnych - tym bardziej że opinie na temat spożywania tłuszczu są niejednokrotnie podzielone.

Czytaj więcej...

oliwa z oliwek

Właściwości i zastosowania oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek, od Ejrox, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, a te z kolei ułatwiają przyswajanie retinolu i witaminy D oraz przyspieszają regenerację komórek. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy C, E, F, K, A oraz witaminy z grupy B i D. Zawiera żelazo, potas i fosfor. Jest więc bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Zmniejsza stan zapalny i zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Obniża poziom cholesterolu w naszej krwi oraz wspiera serce przy chorobach układu krążenia.

Czytaj więcej...

pole rzepaku

Czym cechuje się olej rzepakowy?

Kiedy mowa o zdrowych olejach, często mówi się o oleju lnianym, z oliwek czy kokosowym. Jednak także swojski olej rzepakowy jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy, które sprawdzają, że warto po niego sięgnąć. Olej rzepakowy powinien być składnikiem każdej zdrowej diety! Jakie są jego właściwości?

Czytaj więcej...

olej w diecie

Olej w diecie. Co warto wiedzieć?

Z dnia na dzień coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Olej w diecie jest bardzo istotnym elementem. Tłuszcze pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z naszych organizmów, dostarczają nam wielu cennych składników i są kaloryczne. Ważne więc jest stosowanie ich z umiarem. Co warto wiedzieć?

Czytaj więcej...

wysokooleinowe oleje słonecznikowe

Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie

Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.

Czytaj więcej...

oleje roślinne

Kryteria wyboru olejów roślinnych

To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.

Czytaj więcej...

jaki olej

Co zaliczamy do olejów spożywczych?

Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:

Czytaj więcej...

olej słonecznikowy

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.

Czytaj więcej...