Blog
Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie
Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.
Kryteria wyboru olejów roślinnych
To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.
Co zaliczamy do olejów spożywczych?
Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:
Właściwości oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.
Fakty i mity na temat olejów roślinnych
Oleje roślinne stanowią podstawowy składnik naszej diety i są w niej niezbędne, a mimo to wokół nich narosło sporo mitów i nieporozumień. Szczególnie dużo mówi się o szkodliwości rafinowanego oleju rzepakowego; tymczasem jest to olej roślinny równie wartościowy, co olej słonecznikowy. Sprawdź, dlaczego warto w kuchni mieć go zawsze pod ręką.
Dystrybucja oleju krok po kroku
Wydawać by się mogło, że olej dystrybuowany jest tak, jak wiele innych artykułów spożywczych. Osoby z branży wiedzą jednak, że nie jest to prawdą. Podlega on bowiem pod przepisy „pakietu przewozowego”, gdyż jest tzw. towarem wrażliwym. O co chodzi?
Czy olej roślinny szkodzi zdrowiu?
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się zbilansowaną dietą i zdrowym trybem życia. Jednak większość z nich nie ma wykształcenia dietetycznego, a podejmując decyzje zakupowe, kieruje się zaleceniami podanymi w plotkarskich magazynach, na przeróżnych forach internetowych czy po prostu reklamami produktów. Dlatego też często powtarzają one mity krążące o żywieniu, przez które zamiast odpowiednio bilansować swoją dietę, tylko ją pogarszają. Jednym z nich jest ten, mówiący, że olej roślinny szkodzi zdrowiu.
Oleje roślinne — przewóz towarów wrażliwych w systemie sent
Osoby spoza branży często nie zdają sobie sprawy z tego, że przewóz olejów spożywczych musi spełniać wymagania systemu monitorowania drogowego towarów (SENT). Nieprzestrzeganie procedur wiąże się z wysokimi karami, sięgającymi nawet połowy wartości netto przewożonego towaru.