Blog
Co wchodzi w skład olejów roślinnych?
Oleje roślinne są nie tylko na co dzień wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach przemysłowych, które wykorzystują tłuszcz do wytwarzania finalnych produktów spożywczych. W związku z tym warto dowiedzieć się nieco więcej na temat składu olejów roślinnych - tym bardziej że opinie na temat spożywania tłuszczu są niejednokrotnie podzielone.
Właściwości i zastosowania oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek, od Ejrox, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, a te z kolei ułatwiają przyswajanie retinolu i witaminy D oraz przyspieszają regenerację komórek. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy C, E, F, K, A oraz witaminy z grupy B i D. Zawiera żelazo, potas i fosfor. Jest więc bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Zmniejsza stan zapalny i zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Obniża poziom cholesterolu w naszej krwi oraz wspiera serce przy chorobach układu krążenia.
Czym cechuje się olej rzepakowy?
Kiedy mowa o zdrowych olejach, często mówi się o oleju lnianym, z oliwek czy kokosowym. Jednak także swojski olej rzepakowy jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy, które sprawdzają, że warto po niego sięgnąć. Olej rzepakowy powinien być składnikiem każdej zdrowej diety! Jakie są jego właściwości?
Olej w diecie. Co warto wiedzieć?
Z dnia na dzień coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Olej w diecie jest bardzo istotnym elementem. Tłuszcze pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z naszych organizmów, dostarczają nam wielu cennych składników i są kaloryczne. Ważne więc jest stosowanie ich z umiarem. Co warto wiedzieć?
Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie
Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.
Kryteria wyboru olejów roślinnych
To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.
Co zaliczamy do olejów spożywczych?
Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:
Właściwości oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.