Blog
Olej słonecznikowy a pieczenie w piekarniku
Coraz większa liczba Polaków zwraca uwagę na swoją dietę i na to, co pojawia się na ich talerzu. I bardzo dobrze! Rosnąca samoświadomość sprawia, że czujemy się zdrowi, a nasza kondycja ulega poprawie. Ważne jest jednak ciągłe zdobywanie coraz większej wiedzy na temat tego, co nam służy, a co nie. Czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku? A jeśli tak to dlaczego? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym jest olej rafinowany?
Olej jest jednym z podstawowych produktów, który gości w polskich domach. Zwiększająca się świadomość na temat żywienia sprawia jednak, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jaki olej warto wybrać? Dyskusja toczy się przede wszystkim na temat tego, czy oleje rafinowane są dobre dla naszego zdrowia. Jaka jest prawda? I co warto wiedzieć o olejach rafinowanych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Co charakteryzuje nierafinowany olej rzepakowy?
Rozlewnie oleju spożywczego oferują wiele różnych produktów. W Internecie można znaleźć mnóstwo informacji i porad dotyczące tego, które z nich nadają się do smażenia, a które należy stosować wyłącznie na zimno. Przed wyborem odpowiedniego produktu, warto zapoznać się z jego opisem. Jednym z częściej wybieranych tłuszczów jest nierafinowany olej rzepakowy. Czym się charakteryzuje, do czego można go używać i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?
Jak powstaje olej rzepakowy?
Olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów. Duże zainteresowanie tym produktem wynika między innymi z jego niskiej ceny i dobroczynnych właściwości. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, że jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego oraz kwasów omega-3 i omega-6. Mimo tego, że znajduje się w większości polskich kuchni, to nie każdy zastanawiał się, jak powstaje. Jak przebiega proces produkcji oleju rzepakowego?
Jaki skład i jakie proporcje powinna zawierać frytura, aby była dobra dla zdrowia?
Frytura cieszy się dużym zainteresowaniem w restauracjach i innych firmach z branży spożywczej. Nazywamy nią jadalny tłuszcz, który wyróżnia się znaczną odpornością na działanie wysokich temperatur. W praktyce oznacza to, że można na nim smażyć prawie dwa razy dłużej niż na zwykłym oleju palmowym. Na temat frytury krąży wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że jest niezdrowa. Jaki powinien być jej skład, aby była dobra dla zdrowia?
3 najzdrowsze oleje roślinne i ich właściwości
Rozlewnie oleju spożywczego produkują różnego rodzaju tłuszcze, a na temat wielu z nich krąży wiele kontrowersji. Które z nich nadają się do smażenia? Które można podawać jedynie na zimno? Które z nich mają korzystny wpływ na zdrowie, a które mogą zaszkodzić. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestawienie trzech najzdrowszych olejów roślinnych. Sprawdź, jakie mają właściwości.
Jakie zastosowanie ma frytura w przemyśle?
Fryturą nazywamy jadalny tłuszcz, który jest odporny na wysokie temperatury. Różni się od tradycyjnych olejów przede wszystkim wydajnością. Dzieje się tak, ponieważ wolniej się degraduje. Wszystko dzięki specjalnie opracowanemu składowi. Frytura świetnie się sprawdza wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba smażenia w dużej ilości oleju przez dłuższy czas. Do czego jest wykorzystywana w przemyśle?
Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych a ich wpływ na zdrowie
Tłuszcze roślinne są bardzo często wykorzystywane do smażenia czy przygotowywania potraw na zimno. Charakteryzują się przede wszystkim tym, że zachowują płynną konsystencję w temperaturze pokojowej i są ekstrahowane z różnych części roślin, na przykład nasion, pestek, owoców albo kiełków. W olejach roślinnych możemy znaleźć między innymi kwasy tłuszczowe. Jaki jest ich skład i jak wpływają na zdrowie?