Blog
Tłoczenie oleju na zimno - wszystko, co warto wiedzieć
Oleje są grupą produktów bardzo powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Znajdują zastosowanie zarówno w domach, jak i w profesjonalnych restauracjach czy innego rodzaju zakładach gastronomicznych. Do grupy tej zaliczane są różne rodzaje olejów, o odmiennych zastosowaniach i walorach smakowych. Ze względu na swoje właściwości coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno.
Wady i zalety stosowania frytury
Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Utylizacja zużytego oleju roślinnego od A do Z
Oleje roślinne są wykorzystywane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Oczywiście to właśnie w restauracjach używane są na ogromną skalę. Jak przebiega utylizacja dużych ilości zużytego oleju? I dlaczego należy ją przeprowadzać rozsądne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Co wybrać do smażenia frytek: olej czy fryturę?
Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych frytek? I choć dietetycy podkreślają, że nie są one do końca zdrowe, to mała przekąska raz na jakiś czas z pewnością świetnie poprawia humor. Jednak jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie frytek? Co wybrać: olej czy fryturę? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Olej słonecznikowy a pieczenie w piekarniku
Coraz większa liczba Polaków zwraca uwagę na swoją dietę i na to, co pojawia się na ich talerzu. I bardzo dobrze! Rosnąca samoświadomość sprawia, że czujemy się zdrowi, a nasza kondycja ulega poprawie. Ważne jest jednak ciągłe zdobywanie coraz większej wiedzy na temat tego, co nam służy, a co nie. Czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku? A jeśli tak to dlaczego? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym jest olej rafinowany?
Olej jest jednym z podstawowych produktów, który gości w polskich domach. Zwiększająca się świadomość na temat żywienia sprawia jednak, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jaki olej warto wybrać? Dyskusja toczy się przede wszystkim na temat tego, czy oleje rafinowane są dobre dla naszego zdrowia. Jaka jest prawda? I co warto wiedzieć o olejach rafinowanych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Co charakteryzuje nierafinowany olej rzepakowy?
Rozlewnie oleju spożywczego oferują wiele różnych produktów. W Internecie można znaleźć mnóstwo informacji i porad dotyczące tego, które z nich nadają się do smażenia, a które należy stosować wyłącznie na zimno. Przed wyborem odpowiedniego produktu, warto zapoznać się z jego opisem. Jednym z częściej wybieranych tłuszczów jest nierafinowany olej rzepakowy. Czym się charakteryzuje, do czego można go używać i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?
Jak powstaje olej rzepakowy?
Olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów. Duże zainteresowanie tym produktem wynika między innymi z jego niskiej ceny i dobroczynnych właściwości. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, że jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego oraz kwasów omega-3 i omega-6. Mimo tego, że znajduje się w większości polskich kuchni, to nie każdy zastanawiał się, jak powstaje. Jak przebiega proces produkcji oleju rzepakowego?