Blog
Dlaczego olej jełczeje?
Olej, tak samo jak każdy inny produkt spożywczy, może wraz z biegiem czasu ulec zepsuciu. Oczywiście w przypadku bardzo długiego przechowywania jest to w zasadzie nieuniknione, ponieważ każda żywność posiada z góry określony termin przydatności. Warto jednak warto wiedzieć, jak nieco spowolnić ten proces. Czy wiesz, czym jest jełczenie i co powoduje jego powstawanie?
Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?
Nie ulega wątpliwości, że olej słonecznikowy jest jednym z najchętniej używanych tłuszczów w każdej kuchni. Przyjęło się, że jest on wysoce uniwersalny, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno nadaje się on do smażenia.
Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych olejów roślinnych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z nasion rzepaku, czyli rośliny hodowanej w Polsce. Jest to nie tylko świetne źródło tłuszczu, który jest niezbędnym makroskładnikiem diety, ale także wielu innych, cennych wartości odżywczych. Poznaj jego najważniejsze zalety!
Wartości odżywcze olejów spożywczych
Część osób utożsamia oleje spożywcze z dietetycznym grzechem. W rzeczywistości są one niezwykle potrzebne w codziennej diecie każdego człowieka. Tłuszcze to bowiem nie tylko nośniki smaku, które dodają potrawom wyjątkowych walorów. Są one zarazem niezbędnym makroskładnikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a także źródłem wielu cennych wartości odżywczych.
Czy olej nierafinowany jest tym samym co olej zimnotłoczony?
Oleje roślinne powinny być nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka. Z roku na rok zwiększa się świadomość społeczna dotycząca tego, jak komponować zbilansowaną dietę, dzięki której ludzki organizm ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Dbając o to, co jesz, sprawiasz, że Twój organizm jest bardziej odporny, może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.
Olej czy oliwa - co wybrać?
Na temat tłuszczów, po jakie powinniśmy sięgać do przygotowywania naszych codziennych posiłków od lat krążą coraz to nowe teorie i mity. Czy wiemy więc, jak to jest naprawdę i co jest dla nas dobre? Czy powinniśmy postawić na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy lub słonecznikowy? Które z tych rozwiązań wybrać i które sprawdzi się w naszej kuchni?
Jakie potrawy przygotowywać na oleju rzepakowym, a jakie na słonecznikowym?
Choć zarówno rzepakowy, jak i słonecznikowy nazywamy olejami, to różnią się one od siebie wieloma parametrami, które sprawiają, że nadają się do przygotowywania konkretnych potraw.
Zasady rozlewania olejów spożywczych
Oleje spożywcze są niezbędnym elementem każdej kuchni, niezależnie od kraju czy regionu. Praktycznie każdy z nas wykorzystuje różnego oleje. Tłuszcz, będący nośnikiem smaku stanowi dodatek do praktycznie każdej potrawy. Na zimno czy na ciepło, do smażenia, marynowania czy jako składnik dressingu – olej pozwala przenosić smak, jak również sprawia że potrawa jest bardziej sycąca. Oleje są skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega 3 i 6. Ich spożywanie jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Każdy olej produkowany jest w odpowiednich dla niego warunkach, podobnie jest z rozlewaniem.